Bu blog Yrd.Doç.Dr. Arif Çömek’in verdiği Öğretim Teknolojileri ve Materyal Tasarımı dersi için hazırlanmıştır.
23 Temmuz 2016 Cumartesi
GÜNCEL MOBİL UYGULAMALAR
ITunes U nedir ?
İlginç dersler hazırlamak, öğrencilerin dikkatini canlı tutmak için gereken her şeyi sunmak ve üstelik bunların hepsini bir yerden yapmak hiç bu kadar kolay olmamıştı. Dakikalar içinde ödev hazırlayın ve ayrıntılarını sınıfınızla anında paylaşın. Siz zamandan kazanın, onlar ilerlemeye devam etsinler.
Mevcut derslerinizle başlayın
İhtiyacınız olan her şey zaten elinizin altında. Derslerinizi ve ödevlerinizi hızla oluşturmak için tek yapmanız gereken, belgeleriniz, çalışma sayfalarınız, web bağlantılarınız, fotoğraflarınız ve videolarınız gibi en sevdiğiniz öğretim materyallerinizi iTunes U’ya aktarmak.
İhtiyacınız olan her şey zaten elinizin altında. Derslerinizi ve ödevlerinizi hızla oluşturmak için tek yapmanız gereken, belgeleriniz, çalışma sayfalarınız, web bağlantılarınız, fotoğraflarınız ve videolarınız gibi en sevdiğiniz öğretim materyallerinizi iTunes U’ya aktarmak.
Yaratıcı olun
Uygulamalar, kitaplar, videolar, podcast’ler ve iTunes’daki ana kaynaklar gibi zengin öğrenim materyalleriyle her öğrencinin katılımını sağlayın. Verdiğiniz ödevlerin ve öğrencilerin projelerinin ne kadar yaratıcı olabileceğinin sınırı yok.
Uygulamalar, kitaplar, videolar, podcast’ler ve iTunes’daki ana kaynaklar gibi zengin öğrenim materyalleriyle her öğrencinin katılımını sağlayın. Verdiğiniz ödevlerin ve öğrencilerin projelerinin ne kadar yaratıcı olabileceğinin sınırı yok.
Tüm ayrıntıları sunun
Bir dersi veya ödevi yayınladığınızda öğrenciler tüm materyallere, talimatlara, son teslim tarihlerine ve not verme bilgilerine anında erişirler. Ödevler, çantalarının dibine atılmak yerine onların yapılacak işler listesinin en üstünde yer alır.
Toplayın ve Not Verin
Artık öğrenciler ödevlerini doğrudan iTunes U aracılığıyla kolayca teslim edebilirler. Üstelik iTunes U’da yerleşik olarak bulunan not verme özelliği tüm sınıfınızın ilerlemesini bir bakışta takip etmenizi sağlar.
Artık öğrenciler ödevlerini doğrudan iTunes U aracılığıyla kolayca teslim edebilirler. Üstelik iTunes U’da yerleşik olarak bulunan not verme özelliği tüm sınıfınızın ilerlemesini bir bakışta takip etmenizi sağlar.
Kağıtlardan kurtulun
Açıklama araçları sayesinde öğrenciler iTunes U’dan ayrılmadan bir PDF’e kolayca işaretler ve yorumlar eklemek için bir kalemi veya parmaklarını kullanabilirler.
Dropbox Nedir?
Dropbox, şu sıralar adından sıkça söz ettiren, alanındaki gelişmelere ve iyileştirmelere paralel olarak kendini yenileyen bir program. Son zamanların en kayda değer ve pratik teknolojisi bulut depolama (cloud computing)’ nın en güzel kullanımlarından biri.
Dropbox’ı en basit haliyle, bir dosya paylaşım platformu olarak tanımlayabiliriz. Yıllardır resim, müzik, döküman ya da sık kullandığımız diğer birçok dosyayı içinde depoladığımız flash diskin son ve en gelişmiş halidir Dropbox. Flash diskten farkıysa yanımızda taşımamızı ve unutmuş olma ihtimalinde kaygılanmamızı gerektirmez sadece bu uygulamadan faydalanabilmek için tek şart; online olmak.
Uygulamayı kullanabilmek için öncelikle dropbox.com’a girip bir hesap oluşturmak ve sonrasında da uygun yazılımı indirip bilgisayarımıza kurmak gerekiyor.
Dropbox uygulaması bulut hesabımızdaki dosyalarımıza ve bilgilerimize aynı anda birden fazla cihazdan ulaşabilme imkanı sağlıyor. 2GB’ye kadar ücretsiz depolama alanı sunan Dropbox, istenildiğinde belli ücretler karşılığında kapasitesini 8GB’ye kadar arttırabiliyor. Bilgisayar dünyası ile mobil dünyanın da desteklediği, Windows, Linux, Mac ve Mobil için ücretsiz olan bu uygulama üzerine hazırlanan Dropbox tanıtım videosu:
Gradecam Nedir?
Günümüz teknolojisinde önemli bir yere sahip olan Gradecam öğretmenler için önemli kolaylıklar sağlayan bir optik okuma programıdır. Bu program telefon yada bilgisayar kamerası ile çalışmaktadır. Cevapları işaretlenmiş formları kamera yardımıyla okutup öğrencilerin başarı sonuçlarını elde edebiliriz.
Gradecam Ne İşe Yarar?
Gradecam uygulamasını indirdikten sonra kolaylıkla kullanabiliriz. Bu uygulama sayesinde öğrencilerin notlarını herhangi bir ortama kolaylıkla transfer edebildiğimiz gibi sınav sonuçlarını diğer hocalarla paylaşıp değerlendirme yapma imkanı da sunmaktadır. Yine bu sonuçları velilerle de paylaşabilir iş birliği içinde olumlu dönütler alabiliriz. Ayrıca yine bu uygulama öğretmenlere zaman açısından da önemli tasarruflar sağlayacaktır.
Everynot nedir?
Günümüzde artık bilgisayar ve internet kullanamayan kişi sayısı hiç yok denecek kadar azalmıştır. Her gün yeni bilgilerle, enteresan sözlerle karşılaşırız. Kimi zaman gördüklerimiz hoşumuza gider, aklımıza yazmaya çalışırız. Fakat belli bir süre sonunda unuturuz. İşte tam bu sırada “Evernote” devreye giriyor.
Evernote programı, internet üzerinde veya günlük yaşantınızda önemli bilgilerinizi saklamaya yarayan bir programdır. Kullanımı çok basit olan evernote’de; ilk olarak kendi sitesine kayıt olmanız gerekiyor. Daha sonraları kullanıcı adı ve şifrenizle bu bilgileri sadece sizler görebiliyorsunuz ve veri girişi yapabiliyorsunuz. İsterseniz evernote programını bilgisayarınıza indirebilirsiniz.
Evernote’nin gün geçtikçe çok yaygın bir kullanıcı kitlesine hitap etmektedir. En büyük nedenlerinden birisi ise akıllı telefonlar içinde yeni bir yazılım geliştirerek, çok kullanışlı bir hale getirmiştir. “İOS” ve ” Android” tarzı mobil işletim sistemlerinde çok rağbet gören bu program ile ses kayıt ve not alma seçeneği sunmaktadır. Eğer bu uygulamayı tablet üzerinden kullanıyorsanız ve kalem özelliği var ise; bu uygulamayı kendi el yazınız ile de not almakta kullanabilirsiniz. Ayrıca almış olduğunuz notlar arasında da arama yapma seçeneği de sunmaktadır.
22 Temmuz 2016 Cuma
ARTTIRILMIŞ GERÇEKLİK UYGULAMALRI
ARTTIRILMIŞ GERÇEKLİK UYGULAMALARI EĞİTİMDE
NASIL KULLANILIR?
Hayatımızda önemli yer edinmeye başlayan arttırılmış gerçeklik
uygulamaları eğitim hayatımızda da önemli yer edinmeye başlayacak. Eğitimde
öğrenme faaliyeti görsel sunumlarla bile daha etkiliyken arttırılmış gerçeklik
uygulamalarıyla görsel sunum 3 boyutlu hal alacak.
Arttırılmış gerçeklik uygulamaları sayesinde öğrencilerin konulara daha hakim hale getirilmesi sağlanacak. Örneğin Anotomy 4D sayesinde öğrencilere vücudumuzdaki sistemler anlatılırken resimli anlatımlar yerine bu uygulama üzerinden anlatılarak öğrencilerin vücudundaki organları gerçekten görüyormuş gibi hissetmesi sağlanacak ve böylece öğrenciler vücudumuzda yolculuk yapalım deyimini gerçekleştirmiş olacak.
Bazı konular deney yapmaya müsait olmayan daha çok sözel anlatım ve resimlere dayanan konulardır. Öğretmenler bu konularda öğrencilere ders anlatımı yaparken öğrencinin derse dikkatini toplamakta bazen zorlanmaktadır. Bu uygulama sayesinde bazı anlatılması zor soyut konular daha somut hale getirilmiş olacak. Ve ilerleyen yıllar da teknoloji daha çok gelişeceğinden bu uygulamalar sınıf ortamlarında daha çok kullanılır hale gelecek.
SPACECARFT 3D NEDİR VE NE İŞE YARAR?
Yaptığı faaliyetleri kitlelere anlatmak ve uzay bilimini sevdirmek amacıyla mobil platformlara yatırım yapan NASA, yeni uygulamasını iOS kullanıcılarının beğenisine sundu.
Spacecraft 3D adlı uygulama NASA altında faaliyet gösteren Jet Propulsion Laboratory tarafından geliştirildi. Uygulama, NASA'nın bugüne kadar geliştirdiği uzay araçlarını 3D animasyon olarak yakından tanıma fırsatı veriyor.
Hali hazırda Mars yolculuğuna çıkacak Curiosity ve GRAIL programında kullanılan Ebb and Flow adlı araçları animasyon olarak kullanıcılara tanıtılıyor. Artırılmış gerçeklik sayesinde uygulama, cihazın kamerasını kullanarak örneğin odanızdaki bir kağıt üzerinde bu araçların animasyonları oynatılıyor. Böylece sanki odanızda araçları inceliyormuşsunuz havası yaratılıyor.
Bunun dışında kendi fotoğrafınızı araçların görsellerine yerleştirmek gibi bir özelllik daha bulunuyor. Uygulamanın diğer platformlar için hazırlanan sürümü ise yakın gelecekte yayınlanacak.
ANATOMY 4D NEDİR VE NE İŞE YARAR?
Eğitim ve arttırılmış gerçeklik uygulamalarını birleştiren bir uygulama olan 4D Anatomy uygulaması bir android uygulamasıdır. Android işletim sistemli tablet veya akıllı telefonunuza google playden öncelikle 4D Anatomy uygulamsını indirip kurun. Sonra aşağıda verdiğimiz resmi uygulamaya gösterin, isterseniz resmi yazıcıdan çıktı alarakra her yerde kullanabilirsiniz. uygulama çalışmaya başlayacak ve size insan vücudundaki her türlü sistemi gösterecek. Örneğin damarlar, üreme sistemi veya iskelet sistemi gibi. Arttırılmış gerçeklik uygulamaları ile eğitsel içerikler çok daha farklı bir hal alacaktır diye düşünüyoruz. Resimler ve video yazımızın devamındadır.
QUİVER NEDİR VE NE İŞE YARAR?
Quiver, özellikle küçük yaş gruplarında 3 boyutlu düşünme becerisi kazandırmak için kullanılabilecek bir uygulama. Quiver uygulamasının web sitesinde çeşitli boyama kağıtlarını bulunuyor. Boyamalardan bir kaçı ücretsiz. İstediğiniz boyamayı çıktı alarak, istediğiniz boya kalemi ile, istediğiniz renkte, desende, hatta üzerine yazılar da ekleyerek boyama kağıdını tamamlıyorsunuz. Sonunda kağıda Quiver uygulaması yüklü olan tablet ya da akıllı telefonunuzla baktığınızda, sizin eklediğiniz boya, desen ve yazılarla birlikte, resminizin 3 boyutlu hale geldiğine, adeta “canlandığına” şahit oluyorsunuz.
KAYNAKÇA; http://www.egitimdeteknoloji.com/dersimiz-artirilmis-gerceklik/
20 Temmuz 2016 Çarşamba
FLASHCARD
Aşağıda ikinci verilen adresin üzerine tıklayınız.
https://t.co/MWLtTDkMz2: Flashcards https://t.co/CmUkv4FDo9— Cansu Ay (@cansu01211) 22 Temmuz 2016
TWİTTER İLE HASHTAG
#MarmaraFen Geleceğin güvencesi sağlam temellere dayalı bir eğitime, eğitim ise öğretmene dayalıdır.— Cansu Ay (@cansu01211) 20 Temmuz 2016
19 Temmuz 2016 Salı
15 Temmuz 2016 Cuma
11 Temmuz 2016 Pazartesi
10 Temmuz 2016 Pazar
KONU ANLATIMI
6.SINIF KUVVET VE HAREKET
Hareket eden bir cismi durduran, duran bir cismi hareket ettiren, cisimlerin şekil, yön ve doğrultularını değiştiren etkiye kuvvet denir. Uzunluğu cetvelle ölçeriz ve birimi metredir, zamanı kronometreyle ölçeriz ve birimi saniyedir. Peki sizce kuvveti ne ile ölçeriz ve ölçüm sonucumuzda kuvvetin birimi ne olur ?
Daha önceden de kulağınızın aşina olduğu gibi kuvvetin birimi Newton’dur ve biz kuvveti dinamometre ile ölçeriz. Dinamometre, maddelerin esneklik özelliklerinden faydalanılarak yapılmıştır. Dinamometrede esneklik özelliği gösteren madde yaydır. Yayın üzerine kuvvet uyguladığımızda şekil değişimine uğrar ve esneklik özelliği sayesinde uygulanan kuvvet kaldırıldığında yay eski şekline geri döner. Dinamometreyi ucundan çektiğimizde veya yük astığımızda içindeki yay, üzerine uygulanan kuvvet kadar uzar. Bu uzama miktarı dinamometrenin üzerinden okunabilir. Bu değer Newton birimiyle söylendiğinde uygulanan kuvvet ölçülmüş olur.
Kuvveti belirleyen dört temel özelliği vardır.
1. Uygulama Noktası: Kuvvetin uygulandığı cisimdir.
2. Doğrultusu: Kuvvetin yönü ve zıttı doğrultusunu verir.
3. Yönü: Kuvvetin hangi yönde olduğunu belirtir. Harita üzerinde kullanılan yönlerle aynıdır.
4. Şiddeti(Büyüklüğü): Kuvvetin dinamometre ile ölçülen büyüklüğüdür.
Dipnot; Yön ve doğrultu aynı değildir. Yön tek, doğrultu çift taraflıdır. Kuzey yön, kuzey-güney ise doğrultudur.
Sizce bu resimde tek kişi mi yoksa dört kişi mi bu kayayı hareket ettirmeyi başarabilir?
Tabi ki de dört kişi bu kayayı hareket ettirmeyi başarır. Çünkü aynı anda kayaya birden fazla etki eden kuvvet bulunmaktadır.
İki ya da daha fazla kuvvetin bir cisme yaptığı etkiyi tek başına yapabilen kuvvete Net kuvvet (Bileşke Kuvvet) denir. Bileşke kuvvet R sembolü ile gösterilir. Bir cisme uygulanan kuvvetler, uygulanma doğrultusuna, yönüne ve büyüklüğüne göre çizilirse bileşke kuvvet gösterilebilir. Şimdi bileşke kuvvetin nasıl bulunduğuna bakalım.
a- Aynı yöndeki kuvvetlerin bileşkesi: Bir cisme etki eden doğrultuları ve yönleri aynı kuvvetlerin bileşkesini bulmak için kuvvetler toplanır. Cisim, bileşke kuvvetin yönünde hareket eder.
Bileşke Kuvvet (R)= F1 + F2
|
F1
|
F2
|
R
| |
Doğrultu
|
Doğu-Batı
|
Doğu-Batı
|
Doğu-Batı
|
Yön
|
Batı
|
Batı
|
Batı
|
Büyüklük
|
5 N
|
3N
|
8 N
|
b- Zıt yöndeki kuvvetlerin bileşkesi: Bir cisme etki eden doğrultuları aynı yönleri zıt ise, kuvvetlerin bileşkesini bulmak için kuvvetler çıkarılır. Bileşke kuvvetin yönü büyük kuvvetin yönüdür. Cisim, büyük kuvvetin yönüne doğru hareket eder.
Bileşke Kuvvet (R)= F1 – F2
|
F1
|
F2
|
R
| |
Doğrultu
|
Doğu-Batı
|
Doğu-Batı
|
Doğu-Batı
|
Yön
|
Doğu
|
Batı
|
Doğu
|
Büyüklük
|
5 N
|
3N
|
2 N
|
Bazen birden fazla kuvvet uygulandığında kuvvetler birbirinin etkisini yok eder.
Cisim duruyorken birbirinin etkisini yok eden kuvvetler etkisinde kalırsa o cisim hareket etmez. Bu durumda kuvvetlerin bileşkesi sıfırdır.
Bu şekilde bileşkesi sıfır olan kuvvetlere, dengelenmiş kuvvetler denir.
Tersi bir durum da doğrudur. Bileşke kuvvet, sıfır değilse bu kuvvetlere, dengelenmemiş kuvvetler denir.
Hız, birim zamandaki yer değiştirme miktarıdır. Yönü belirtilmelidir.
Sürat, birim zamanda alınan yoldur. Yönü belirtilmez.
Araba saatte 100 kilometre ile gidiyor diyorsak bu sürattir. Fakat araba batıya doğru saatte 100 kilometre ile gidiyor dersek bu hızdır. Hızın mutlaka yönü belirtilmelidir.
Kaydol:
Kayıtlar (Atom)